Op maandag en dinsdag las ik het verhaal “Reus Dirk” voor uit “Het kattenmannetje en andere sprookjes” van Janneke Schotveld. Voordat ik begon met voorlezen, vroeg ik de kinderen of ze in het verhaal een gedragsregel van school konden ontdekken. Het verhaal gaat over een koning en een ridster (de vrouwelijke variant van een ridder) en een reus. De reus brulde verschrikkelijk en gooide met dennenbomen en bussen. Daarom zette de koning het leger in om hem onder controle te krijgen. De dappere ridster stapte op haar fiets om polshoogte te nemen, en ging eens rustig met de reus te praten. Ze kwam erachter dat hij kiespijn had. Nadat de kies getrokken was, werd de reus weer rustig.
Toen ik de kinderen vroeg of ze een gedragsregel hadden ontdekt, kwamen ze al heel snel op “We zijn vriendelijk voor elkaar” en “Wij lossen iets op door erover te praten”. Ik vond het erg knap dat ze deze regels konden koppelen aan het verhaal en dat heb ik eerlijk benoemd. Toen ik vroeg wat ze van het verhaal vonden, kreeg ik nog zo’n mooi eerlijk antwoord: “Best wel een beetje ingewikkeld, juf.” Ik vond het fijn dat de kinderen dat durfden te benoemen, want in mijn keuze voor een volgend verhaal, kan ik rekening houden met taalgebruik. Daarmee kwamen we onverwachts op nog een gedragsregel: We laten elkaar in onze waarde. Want wat is nu eigenlijk een waarde? Dat is dus bijvoorbeeld eerlijkheid.
In mijn vorige stukje vergat ik te benoemen uit welk boek “Het kregelig egeltje” komt. Het verhaal komt uit het boek “Verhalen voor gevoelige oortjes” van Wendy Janssens. Een boek met verhalen die allemaal een thema hebben, zoals bijvoorbeeld: hoogsensitiviteit, zelfvertrouwen, boosheid, perfectionisme, scheiding, pesten, loslaten, faalangst en dankbaarheid.