Op reis naar ... de ruimte
Omdat het Kinderboekenweek is, gaan we op reis naar de ruimte. Het landelijke thema van de Kinderboekenweek is nu namelijk: op reis. Wij gaan op reis naar de ruimte. De kinderen hebben allemaal met Rinske, de mama van Ilse (groep 5) en Noa (VO), een raket gemaakt. Ik heb beide dochters van Rinske in de klas gehad en Rinske vind het leuk en fijn om extra te helpen op school. Heel erg fijn dat zij er is. Zij heeft steeds met groepjes van 4 kinderen een mooie raket gemaakt van mozaïek papiertjes. Dit is een oefening waarbij kinderen goed leren kijken en we oefenen ook een stukje ruimtelijk inzicht. Bij deze oefening worden er weer verschillende hersengebieden getraind. Een goede oefening dus.
Gouden penseel
Omdat het Kinderboekenweek is, hebben wij een wedstrijd in de school. In de onderbouwklassen kan er per klas een gouden penseel gewonnen worden voor een mooie tekening en in de bovenbouw klassen een gouden griffel voor een mooi verhaal of gedicht. Wij tekenen iets wat passend is bij een voorleesboek. Juf heeft het boek ”André het astronautje op zoek naar Laika”gekocht. Laika, de hond van André en Valentina, is er met een raket vandoor! Vinden André het astronautje en Valentina hun liefste hond ooit terug in dat grote heelal? Hoe komen ze daar eigenlijk zonder raket? Samen met Astromuis, de muis, bedenken ze een slim plan waarvan niet alleen Laika heel blij zal worden…
Het woordje mars
Wij leren deze week het woordje mars. De klank/letter /m/ komt er nieuw bij. Wisten jullie dat het op Mars rood is. Hoe kan het dat Mars zo rood is? Dat heeft te maken met ijzer in de bodem van Mars. IJzer roest als er water en zuurstof bijkomt. Hoe dat gaat, leren de leerlingen met een proefje in de klas. Je moet wel een beetje geduld hebben, want het duurt een aantal dagen. Met staalwol en water ontdekken wij waarom mars rood is.
Juf heeft ook een foto van Mars laten zien. Hoe ik aan deze foto kom, is voor sommige kinderen echt een raadsel. Heb ik echt de foto zelf gemaakt afgelopen weekend?
Rekenen blok 1 af - wij starten aan blok 2
De nieuwe rekenmethode heeft 9 blokken. Voor ieder blok krijgen de kinderen van groep 3 een nieuw schriftje. Wij gaan beginnen met blok 2. In blok 2 worden verschillende nieuwe leerdoelen aangeleerd:
splitsen tot en met 5
optellen tot en met 10, zoals 5 + 2
meten in centimeters
Hierbij kijk ik natuurlijk, net als bij het aanleren van de letters, waar de ontwikkeling van het kind ligt. Misschien oefenen we nog iets langer met de doelen van blok 1 of gaan we al verder oefenen met de volgende doelen. Dit kan per kind verschillen én voor de meeste kinderen zijn dit wel de hoofdlijnen voor de aankomende 4 weken.
Naar het bos
Donderdag zijn wij met de klas naar het bos geweest. Volgende week hier meer over.